مقدسی گفت: مدتی است که تعهدات خودروسازان به خریداران نیز روند رو به بهبود را داشته و حال خودرویی که امکان تولید صد درصدی آن وجود دارد پیش فروش میشود.
میهن امروز- مشکلاتی که در صنعت خودروسازی وجود دارد، بحث تازهای نیست و عوامل متعددی باعث آشفتگی این بازار شده است ولی عمده دلیل عدم تحویل به موقع خودرو به دست خریدار بر اساس ادعاهای خودروسازان، کمبود قطعه بوده که دلیل اصلی آن را میتوان تحریمهای اقتصادی یک سال اخیر دانست.
حال در این شرایط خودروسازان به کمک قطعهسازان نیازمندند و بایستی این مشکل را به نحوی حل و فصل کنند تا هم چرخه محرک قطعهسازی از کار نیفتد و هم موتور صنعت خودرو خاموش نشود که اگر این اتفاق به منصه ظهور برسد مطمئناً موج نارضایتی در جامعه هم فروکش خواهد کرد.
موج تحریمهای اقتصادی آمریکا و همپیمانانش علیه ایران یک برکت بزرگ برای کشور به ارمغان آورد و آن هم، حرکت جدی مسئولان در مسیر خودکفایی است. از اینرو نقش شرکتهای دانشبنیان از همه ایام، پررنگتر شده و همگان منتظرند تا با ورود نخبگان به عرصههای مختلف اقتصادی، اتفاقات خوبی رقم بخورد.
در همین رابطه، سیدمهدی مقدسی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: طی سالهای گذشته برخی از قطعات خودروهای تولید داخل مثل رنو سیتروئن، پژو و برخی از خودروهای تولیدی شرکتهای سایپا از خارج از کشور وارد میشد. در ادامه و با اجرا شدن تحریمهای آمریکا، وضعیتی به وجود آمد که برخی از تولیدات داخلی خودرو دچار مشکل شدند.
وی افزود: آمارهای متعددی از انبار خودروهای ناقص مطرح شده که کمیسیون صنایع و معادن در حال پیگیری رقم واقعی است ولی واقعیت امر این است که تحریمها سبب کُند شدن روند تحویل خودرو به مشتری به دلیل ناقص بودن قطعه شده و همین امر، موجی از نارضایی را ایجاد کرده است.
مقدسی تصریح کرد: برای رفع این مشکل، گروه مشترکی بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت صمت، دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان تشکیل و تفاهمنامههایی به امضا رسیده تا انشاالله در آینده شاهد این باشیم که از طریق علم و دانش داخلی، مشکل خودروسازی و قطعهسازی حل و فصل شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس عنوان کرد: شرکتهای دانشبنیان کمک بسیار زیادی در این زمینه به صنعت داخلی میکنند و در حال ساخت قطعات ناقص خودروسازان هستند و در همین راستا متعهد شدهاند که تا شهریور و مهر سال جاری بخشی از قطعات که قبلاً وارد میشده را تولید و تحویل خودروسازان دهند. به نظر من، اگر به شرکتهای دانشبنیان بها داده شود آنها میتوانند صنعت خودروسازی کشور را متحول کنند.
نماینده اراک تاکید کرد: مدتی است که تعهدات خودروسازان به خریداران نیز روند رو به بهبود را داشته و حال خودرویی که امکان تولید صد درصدی آن وجود دارد پیش فروش میشود و از طرفی میزان فروش خودروسازان متناسب با قدرت تولید و تحویلشان شده است.
وی افزود: از بهمنماه سال گذشته تا کنون جهش خوبی را در میزان تولید خودرو شاهد بودیم که این روند رو به بهبود باعث شده که تقاضا را تحت تاثیر قرار دهد و قیمتها نیز سیر نزولی پیدا کنند که مطمئناً این اتفاقات، مثبت است.
مقدسی با اشاره به این که روند رو به افزایش تولید، آرامش نسبی را در بازار خودرو ایجاد کرده است، گفت: چند ماه پیش، سیل نقدینگی به سمت خودرو، سکه و ارز بود ولی هفتههاست که از جاذبه خودرو به عنوان کالای سرمایهای کاسته شده است؛ البته باید بگویم که در شرایط فعلی هنوز تقاضا بیشتر از عرضه است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: ما در حوزه خودرو این توانایی را داریم که در دوره تحریم، تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم؛ به این شکل که قطعاتی که قبلاً در کشور تولید نمیشد و از دیگر کشورها وارد میکردیم را با کمک قطعهسازان داخلی و شرکتهای دانشبنیان تولید کنیم که تا جایی که من اطلاع دارم این حرکت امیدبخش آغاز شده و امیدوارم نتایج مثبت آن در آینده نزدیک به کمک اقتصاد کشور بیاید.
وی در پایان از افزایش روند تولید قطعات خودرو اظهار امیدواری کرد و افزود: در این صورت میزان تولید خودرو افزایش پیدا خواهد کرد و این کار رضایتمندی مشتریان را نیز در پی خواهد داشت.
منبع: وقایع روز
نظر شما
گزارش تصویری

«روز معلم» در کلاسهای سیلزده
طبق گفته وزیر آموزش و پرورش، در سیل اخیر در سطح کشور حدود ۱۵۰۰ مدرسه بین ۲۰ تا ۷۰ درصد آسیب دیده است و ۸۰ مدرسه از این تعداد نیز تخریب شده و قابل استفاده نیست که به لطف خدا از نظر تأمین منابع بازسازی مشکلی وجود ندارد.

چهرههای سیاسی در مراسم احیا
مراسم احیای شب بیست و یکم ماه رمضان و شب شهادت مولای متقیان حضرت علی(ع) بامداد امروز چهارشنبه در منزل صادق خرازی برگزار شد.
آخرین اخبار - صفحه خبر